Versterk de stem van de gemeenschap. De roep om transparantie en burgerbetrokkenheid wordt luider. Zowel burgers als bestuurders zien het belang. Maar, hoe ga je daar in de praktijk mee aan de slag? Hoe ontwikkel je een platform voor participatie, bijvoorbeeld voor gemeenten, provincies en andere (semi)overheden? Dat is waar wij sterk in zijn. Zo helpen wij de stem van de gemeenschap te versterken.

Wat levert het op:
1. Betere besluitvorming: door burgers actief te betrekken bij beleidsmaatregelen
2. Toegenomen transparantie: waardoor het vertrouwen in de overheid groeit
3. Versterkte gemeenschapszin: dankzij de actieve deelname door burgers

Inclusief en effectief beleid

Effectief beleid is altijd al een uitdaging geweest voor overheden, dus daarmee zijn ze doorgaans goed vertrouwd. Tegenwoordig proberen steeds meer gemeente, provincies en (semi)overheden inclusief beleid te ontwerpen. Hoe houd je rekening met verschillende perspectieven en belangen? En hoe bereik je eigenlijk een bredere afspiegeling van de samenleving?

Een groot deel van de burgers, bewoners of andere betrokkenen laat zich traditioneel lastig bereiken. Hoe ga je het gesprek met ze aan? En hoe voer je een constructieve dialoog, zonder dat de burger straks op de stoel van de bestuurder zit? Wij begeleiden bij het bereiken, bespreken en het omzetten van feedback in daadwerkelijke acties of beleid.

Een fysiek of digitaal platform voor participatie 

Een platform voor participatie kan allerlei vormen hebben. Zoek je een manier om dat zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden? Of merk je dat de betrokkenheid hoog is, dus nodig je burgers liever in persoon uit in het gemeente- of stadhuis?

Gebruik een participatieplatform dat past bij de te verwachten betrokkenheid. Wij ontwikkelen inclusieve oplossingen, bijvoorbeeld door een town hall meeting te combineren met een digitaal participatieplatform. Of door interactieve online workshops aan te bieden, als aanvulling op een animatievideo of een infographic die veel duidelijk maakt.

Wij combineren digitale met fysieke participatie. Op die manier ontstaat er meer dan één platform voor participatie. Zo betrek je een bredere doelgroep. Het versterkt de stem van een bredere gemeenschap, waardoor je vanuit verschillende perspectieven uiteindelijk tot betere besluitvorming komt. 

Autovrije zondag in Kortrijk (BE)

In Vlaanderen wist de gemeente Kortrijk bijna 10.000 burgers te bereiken voor een online referendum. Er werd gestemd over de vraag of het centrum van de stad elke maand op een vaste zondag autovrij zou moeten zijn.

De kwestie speelde al veel langer, maar het bleek lastig om alle verschillende perspectieven goed te integreren. Daarom werd besloten om een digitaal platform voor participatie te ontwikkelen. Een week lang konden burgers van 16 jaar en ouder online stemmen om hun mening te laten horen.

Van de bijna 10.000 deelnemers stemde 57% tegen het plan van een autovrije zondag. Daarom werd besloten om hier uiteindelijk niet mee door te gaan.

Het voorbeeld laat zien hoe digitale tools en een online platform voor participatie kunnen bijdragen aan een breed draagvlak. Door burgers hun stem te laten horen over beleidsvorming lukt het om die te betrekken bij de stedelijke beslissing. Het bood de gemeente bovendien een kans om van een brede afspiegeling van de samenleving te horen hoe zij dachten over deze specifieke kwestie.

Nieuwe platformen voor participatie

Het beste platform voor participatie bestaat (nog) niet. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Daarom volgen we de actuele literatuur. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de beste manier om (digitale) platformen voor participatie te ontwikkelen. Nieuwe vormen van overheidsbeleid en governance bepalen de grenzen van wat burgerparticipatie kan opleveren.

Een onderzoek door het Centre for Urban Research on Austerity laat bijvoorbeeld zien dat platformen voor participatie veel voordelen opleveren, maar ook verstoringen kunnen veroorzaken binnen het ecosysteem voor participatiebeleid. Het biedt potentieel voor disruptie, die zowel nieuwe mogelijkheden als andere weerstand kan opleveren. Dat geldt binnen de organisaties en daar buiten.

Wil je effectief samenwerken met burgers, bewoners of betrokkenen? Of ben je benieuwd naar hun stem, zoals het voorbeeld in Kortrijk? Zorg dat je op de hoogte bent van nieuwe uitdagingen en mogelijke bronnen van weerstand. Wij hebben de technologische tools en kennis om participatieplatformen te ontwikkelen. En we weten uit de praktijk welke voordelen dat oplevert, maar ook welke uitdagingen er bestaan.

Platform voor participatie ontwikkelen

Zoek je een manier om een platform voor participatie te ontwikkelen? Wij zijn op de hoogte van de meest recente inzichten op dit gebied. Daarnaast hebben we veel ervaring, bijvoorbeeld voor verschillende gemeenten, provincies en andere (semi)overheden. Ook adviseren we waterschappen en andere organisaties, op het moment dat ze de betrokkenheid willen verhogen.

Ben je benieuwd naar het platform voor participatie dat jouw uitdaging helpt te tackelen? Stel ons je vragen of vertel waar je aan denkt. We gaan er graag met je mee aan de slag.