Doe inspiratie op met handige voorbeelden. Bewoners en andere burgers vragen om meer transparantie en betrokkenheid dan ooit. Welke burgerparticipatie voorbeelden laten goed zien hoe je dat in de praktijk brengt? Wij delen inspiratie en ideeën, om hiermee zelf aan de slag te gaan. Benut bewezen methodieken, waarmee je zorgt voor burgerparticipatie vanuit de gemeente, een semioverheidsinstelling of een andere organisatie.
Wat levert het op:
1. Handige voorbeelden voor meer betrokkenheid en tevredenheid onder burgers
2. Bewezen methodieken om in de praktijk zelf toe te passen
3. Innovatieve ideeën en inspiratie voor overheidsinstellingen en andere organisaties
Hoe ga je aan de slag met burgerparticipatie?
Ontbreekt het je aan inspiratie of ideeën om met burgerparticipatie aan de slag te gaan? Een aantal voorbeelden helpt je waarschijnlijk goed op weg. Wij combineren de kennis, concrete middelen en ervaring om de gemeenschap te mobiliseren.
Gebruik onze ideeën om het balletje aan het rollen te brengen. Samen maken we daar de sneeuwbal van, waarmee je meer voor elkaar krijgt dan je vooraf misschien zou denken.
5 voorbeelden van burgerparticipatie: inspiratie en ideeën
1. Digitale participatieplatformen
Voor een gemeente introduceerden we onlangs een online platform. Het werd de ‘Stem van’ de gemeente. Op het platform konden inwoners van de gemeente ideeën indienen. Vervolgens hadden ze de mogelijkheid om die ideeën te bespreken en te stemmen over stedelijke ontwikkelingsprojecten.
Het platform werd gebruikt om beslissingen te nemen, bijvoorbeeld over de herinrichting van het centrale stadspark. Met gamificatie-elementen maakten we het leuk om deel te nemen. Deelnemers konden punten en badges verdienen met hun deelname. Dat vergrootte de betrokkenheid aanzienlijk.
2. Burgerbudgetten
In een andere stad reserveerde de gemeente een deel van het budget als burgerbudget. Bewoners konden projecten voorstellen, die vervolgens ter stemming werden voorgelegd aan de hele gemeenschap. Er werd gestemd op de verschillende voorstellen, die allemaal moesten passen binnen het beschikbare budget.
Het project ‘Groene oases’ won uiteindelijk de stemming. Daarmee werden kleine groene zones gecreëerd in iedere buurt. De gemeente voerde het project uit en verbeterde daarmee de levenskwaliteit in de stad. Bovendien werd het project breed gedragen door de bewoners.
3. Interactieve werkplekken
Een provincie zocht een oplossing om lokale verkeersuitdagingen op te lossen. Daarvoor werden interactieve werkplaatsen ingericht. Burgers konden er samenkomen, om samen over oplossingen na te denken.
De sessies werden begeleid door experts in stedelijke planning, aangevuld met onze expertise en ervaring in burgerparticipatie. We gebruiken voorbeelden, om tot een reeks van praktische en innovatieve voorstellen te komen. Vooral het fiets-deelsysteem werd goed ontvangen. Daarnaast zijn er verbeterde voetgangersgebieden aangelegd, waardoor de verkeersproblemen zijn opgelost.
4. Burgerjury
Er lag een uitdaging rondom een controversieel bouwproject. Er werd besloten om een burgerjury samen te stellen, die zou adviseren over het project. De jury werd gevormd uit alle lagen van de bevolking, voor een zo goed mogelijke representatie.
De jury werd kort getraind over stedelijke ontwikkeling, om een goed beeld te creëren van de opties die op tafel lagen. Na een reeks overleggen bracht de jury een advies uit. Dat woog zwaar mee in de uiteindelijke keuze door de gemeenteraad. Het is een voorbeeld van burgerparticipatie dat bijdraagt aan een breed draagvlak onder een brede gemeenschap.
5. Mobiele app en website voor meldingen
Een waterschap zocht extra ogen, onder bewoners die opvallende zaken in de omgeving konden signaleren. Daarom werd een mobiele app en website ontwikkeld, waarmee burgers meldingen kunnen doen. Zij kunnen problemen melden en suggesties doen, op basis van wat zij op straat zien.
De realtime feedback helpt het waterschap om sneller te reageren op bijvoorbeeld verstopte afwateringskanalen. Daarnaast helpt het nieuwe initiatieven te identificeren en implementeren, bijvoorbeeld als het gaat om waterbehoud.
Het resultaat van de voorbeelden van burgerparticipatie
Uit diverse studies blijkt dat burgerparticipatie bijvoorbeeld bijdraagt aan het draagvlak onder een brede gemeenschap. Dat is belangrijk bij lokale beleidsvorming, vooral als er sprake is van tegenstrijdige belangen. Soms zijn beslissingen lastig, omdat het veel mensen raakt en het niet voor iedereen alleen maar voordelen oplevert.
Daarnaast draagt participatie door burgers bijvoorbeeld bij aan het begrip van te nemen besluiten. Gemeenten, semioverheidsinstellingen en bijvoorbeeld waterschappen nemen besluiten op basis van allerlei gegevens, inzichten en overwegingen. Door burgers daarin mee te nemen wordt het resultaat vaak al veel breder gedragen.
Wij houden de vakbladen bij, kennen de onderzoeken en de resultaten daarvan en delen die natuurlijk graag. Zo ontwikkelen we ons doorlopend, op basis van de nieuwste technieken voor burgerparticipatie. We hebben daarmee onder andere succes in gemeenten, die zoeken naar manieren om bewoners te betrekken bij hun plannen. Wij kennen de voorbeelden, dus helpen graag inspiratie en ideeën op te doen.
Aan de slag op basis van de voorbeelden
Inspiratie gekregen door de burgerparticipatie voorbeelden? Of op zoek naar meer ideeën, om zelf een initiatief te ontwikkelen? Wij hebben de kennis, kunde en ervaring. Bovendien beschikken we over een jong en dynamisch team, dat er graag op een innovatieve en creatieve wijze mee aan de slag gaat.
Vertel ons waar je aan denkt, wat je voor ogen hebt of wat het doel is. Dan bedenken wij er de juiste voorbeelden van geslaagde burgerparticipatie bij.