Beter beleid dat gemeenschappen versterkt. Hoe geef je democratische vernieuwing vorm? En hoe verhoog je betrokkenheid bij het bestuur? De oproep klinkt luider dan ooit. Sociale participatie helpt om samen aan de slag te gaan en met elkaar meer te bereiken. Wij helpen de dialoog te starten tussen burgers, gemeenten, provincies, de overheid en semioverheidsinstellingen. Dat doen we bijvoorbeeld met digitale platformen en andere innovatieve methoden.
Wat levert het op:
1. Meer burgerbetrokkenheid
Inclusieve participatietrajecten creëren veel sterkere betrokkenheid. Wij helpen de sociale participatie te verhogen. Dat leidt tot beleid dat beter aansluit bij de behoeften van de gemeenschap, voor een breder draagvlak.
2. Voor vertrouwen vanuit transparantie
Onze aanpak bevordert het vertrouwen, vanuit transparantie in communicatie. Het versterkt de band tussen overheden en burgers, waardoor de samenwerking daardoor concreet verbetert.
3. Innovatieve oplossingen
We gebruiken innovatieve en creatieve oplossingen, voor complexe vraagstukken. Op die manier maken we het laagdrempelig en toegankelijk voor een zo breed mogelijke groep burgers.
Hoe verhoog je de sociale participatie?
Het betrekken van burgers lijkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk vaak lastig. Wat doe je als een traditionele inspraakavond eigenlijk weinig oplevert? Of hoe verbreed je het draagvlak, om voor elkaar te krijgen dat een bredere afspiegeling van de samenleving meepraat?
Zorg dat alle groepen voldoende vertegenwoordigd zijn. Omarm digitale en creatieve mogelijkheden, als aanvulling op wat er traditioneel werkt. Wij kennen de methoden om de sociale participatie te verhogen, zodat burgers meepraten over de plannen en het beleid.
Meepraten over de herinrichting van het centrumgebied
Stel je voor, er staat een herinrichting van het centrumgebied op de planning. Dat zijn projecten die historisch gezien veel weerstand oproepen, vanwege kritiek door de lokale gemeenschap.
Wij ontwikkelen bijvoorbeeld een digitaal participatieplatform, om de sociale participatie te stimuleren. Inwoners kunnen op een interactieve kaart feedback geven op specifieke locaties en plannen in het centrumgebied. Door daarnaast live webinars en workshops te organiseren lukt het om in gesprek te raken met bewoners. Laat burgers en stadsplanners een discussie voeren, om vanuit verschillende perspectieven zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
Die aanpak kan de burgerparticipatie verdrievoudigen, in vergelijking tot traditionele methoden. Bovendien is de kans groot dat het merendeel van de deelnemers positief oordeelt over het proces. Je kunt minimaal 10 tot 15 unieke voorstellen van burgers verwachten, die bijdragen aan het uiteindelijke herontwerp voor het centrumgebied.
Concrete oplossingen om de sociale participatie te verbeteren zijn bijvoorbeeld:
1. Interactieve participatiekaarten
Gebruik GIS-technologie om burgers opmerkingen en suggesties te laten plaatsen op een interactieve kaart. Dat levert gerichte feedback op, die je kunt gebruiken voor projecten zoals de herinrichting van een gebied.
2. Online fora en fysieke workshops
Maak fora beschikbaar waar burgers en besluitvormers met elkaar in gesprek kunnen gaan over de voorstellen, ideeën en zorgen. Of organiseer live workshops, waarbij de verschillende groepen letterlijk dichter tot elkaar komen.
3. Participatieve budgettering
Betrek burgers bij de besteding van een deel van het gemeentebudget. Dat verhoogt de betrokkenheid en draagt bij aan een gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap over gemeenschapsprojecten.
4. Mobiele apps voor realtime feedback
Ontwikkel een gebruiksvriendelijke mobiele app, waarmee burgers in realtime feedback kunnen geven. Vraag ze bijvoorbeeld om polls in te vullen over lopende projecten of laat ze zich aanmelden voor updates over de voortgang.
Onderzoek naar sociale participatie
Het RIVM deed onderzoek naar burgerparticipatie in lokale beleidsvorming. Daaruit blijkt dat de decentralisatie en de bijdrage door burgers bijdragen aan de legitimiteit, steun en kwaliteit van beleidsvorming.
Het onderzoek onderstreept hoe participatie bijdraagt aan een betere besluitvorming en een groter draagvlak binnen de gemeenschap. Dit bewijst het belang van sociale participatie, bijvoorbeeld aan de hand van de bovengenoemde methoden.
In de praktijk leiden projecten met meer sociale participatie bijvoorbeeld tot meer tevredenheid bij de lokale bevolking. Bewoners voelen zich betrokken of voelen zelfs eigenaarschap over de plannen en het beleid. Dat effect is zowel direct als indirect, dus kan ook bijdragen aan het vertrouwen in een lokale overheid of een andere maatschappelijke instelling.
Aan de slag met sociale participatie
Benieuwd hoe je aan de slag kunt met sociale participatie binnen jouw gemeente, organisatie of instelling? Wij hebben de expertise, ervaring en de middelen. Stel ons je vragen of vertel waar je concreet mee bezig bent. Dan leggen we je graag uit hoe we daarbij kunnen helpen. Vul je gegevens in. Dan nemen wij contact met je op.