Zou je patiënten betrekken bij het ontwerp en de uitvoering van het zorgbeleid? Dan verbeter je de zorg, én de patiënttevredenheid. Wij helpen participatie vorm te geven, bijvoorbeeld om de betrokkenheid te vergroten en transparanter te besluiten tot nieuw beleid. Bovendien versterkt het de gemeenschapszin, bijvoorbeeld onder medewerkers.

Dit levert het volgende op:
1. Verhoogde tevredenheid over de zorg: patiënten waarderen de betrokkenheid
2. Innovatieve oplossingen, dankzij nieuwe ideeën voor complexe zorgvraagstukken
3. Kostenbesparing: effectief samenwerken voor meer betaalbare zorgmodellen

Hoe implementeer je participatie in de zorg?

Je wilt patiënten en medewerkers meer mee laten praten over kwesties die er spelen. Hoe bereik je een representatieve groep? En hoe zet je een constructieve dialoog op? Door feedback op te halen en die om te zetten naar concrete actie creëer je een gemeenschappelijk gedragen beleid. Dat helpt bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een nieuw gezondheidscentrum, net als bij kleinere uitdagingen zoals heldere communicatie over nieuw beleid.

Een actuele uitdaging die vraagt om meer participatie in de zorg is bijvoorbeeld de integratie van moderne technologie. Door patiënten te betrekken beantwoord je relevante zorgen of onzekerheden. Vooral nu de vergrijzing toeneemt, er minder personeel beschikbaar is en de kosten stijgen brengt dit het beste van twee werelden samen.

De druk op de zorg neemt toe, terwijl de samenleving vraagt om meer individuele zorg. Het gebruik van innovatieve technologie verandert functies, ontneemt zekerheden en wijzigt interne processen. Dat vormt een belangrijke uitdaging voor veel zorgorganisaties.

Digitale platforms voor inspraak

Wij geven participatie in de zorg vorm, bijvoorbeeld met digitale platforms voor inspraak. Daarnaast organiseren we workshops en bijvoorbeeld focusgroepen. Zo zorgen we voor een brede betrokkenheid, om waardevolle inzichten te verzamelen.

Concreet is bijvoorbeeld het ‘participatief actieonderzoek’ beschikbaar. Daarmee vragen we patiënten en/of medewerkers om actief deel te nemen aan onderzoeken. Ze dragen bij aan het vormgeving van oplossingen.

Onderzoek laat zien dat zowel patiënten als medewerkers uitstekend kunnen meedenken over uitdagingen en oplossingen in de zorg. Het is daarbij belangrijk dat ze zich betrokken voelen en begrijpen dat hun inbreng impact heeft. Kies daarom voor een passende participatievorm, benader deelnemers persoonlijk en koppel de resultaten op een later moment terug.

Wil je burgers in de brede zin mee laten denken over zorgvernieuwing? Consultants van EY beschreven hoe je burgerparticipatie inzet als democratische innovatie. Die versterkt de democratie en het beleid. Daarnaast vergroot dit het vertrouwen in de zorg en de onderlinge sociale cohesie. Organiseer bijvoorbeeld dagen om bij elkaar te komen, om samen te spreken over wat er moet veranderen om de zorg voor iedereen beter te maken.

Medewerkersbijeenkomsten voor een ziekenhuis

Medewerkers weten vanaf de werkvloer vaak precies wat er speelt. Bovendien hebben zij ideeën over wat er anders moet of beter kan. Wij organiseerden daarom bijvoorbeeld medewerkersbijeenkomsten voor een ziekenhuis. Zo verzamelden we input voor beleidsaanpassingen. De betrokkenheid die de medewerkers ervoeren droeg bij aan hun motivatie om mee te werken. Het resultaat was een set breed gedragen maatregelen.

Meer specifiek laat een onderzoek door de NHL Stenden Hogeschool zien dat opmerkzaamheid in persoonsgerichte zorg bijdraagt aan de kwaliteit daarvan. Het doel was om de persoonsgerichte zorg te verbeteren door ervaringsdeskundigheid van zorgverleners in te zetten. Door van elkaar te leren lukt het beter om adequaat te reageren op de emoties en gemoedstoestanden van zorgvragers. Er ontstond een prototype, dat zorgverleners kunnen gebruiken om opmerkzaamheid en persoonsgericht reageren te oefenen.

Deze initiatieven zijn geschikt voor medewerkers, voor patiënten en voor burgers in de brede zin. Het creëert een maatschappij waarin de zorg een centrale rol speelt. De rol van professionals verandert daardoor. Zij werken ondersteunend en faciliteren burgers in hun eigen initiatieven, bijvoorbeeld in mantelzorg en vrijwilligerswerk. 

Tot 30% meer tevredenheid

Door patiënten, medewerkers of burgers te betrekken bij de ontwikkelingen en plannen neemt de tevredenheid met bijvoorbeeld 30% toe. Dat betekent dat (lokale) zorginitiatieven breder worden gedragen.

Het doel is altijd om het onderzoek en de beleidsvorming in de zorg beter aan te laten sluiten bij de leefwereld van de verschillende doelgroepen. Daarnaast helpen we bij het betrekken van moeilijk bereikbare groepen, om ook hun stem te integreren.

We organiseren participatieve studies, zorgen voor co-creatie en gaan aan de slag met citizen science. Al die initiatieven komen samen, om burgers op verschillende manieren te betrekken bij onderzoekszaken. Graag delen we de praktijkvoorbeelden, die de voordelen van deze aanpak laten zien. 

Voor meer participatie in de zorg

Zoek je een manier om de participatie in de zorg te verbeteren? Wij bereiken patiënten, medewerkers en burgers in algemene zin. Daag ons uit, dan leggen we je graag uit welke kansen we zien en hoe we kunnen helpen.