Realiseer specifieke maatschappelijke doelstellingen. Je wilt opgave gericht werken, aan specifieke maatschappelijke opgaven of doelstellingen. Hoe pak je dat aan? En hoe pakken andere gemeenten of provincies dat aan? Een multidisciplinaire en integrale benadering levert de beste resultaten op. Wij laten verschillende stakeholders en sectoren samenwerken om complexe vraagstukken op te lossen. Met als resultaat:
1. Breed draagvlak: betrek verschillende stakeholders om samen tot besluiten te komen
2. Innovatieve oplossingen dankzij kruisbestuiving van verschillende disciplines
3. Duurzame impact dankzij focus op langdurige maatschappelijke doelstellingen
Wat is opgave gericht werken?
Wij helpen gemeenten, provincies en anderen om opgave gericht te werken.
Concreet houd je rekening met vijf kenmerken:
1. Doelgericht aan de slag
Je gaat doelgericht aan de slag. Er ligt een duidelijk gemeenschappelijk doel of een ‘opgave’ als uitgangspunt. Die opgave heeft maatschappelijke relevantie.
2. Samenwerken aan een oplossing
Je werkt samen aan de oplossing, dus met verschillende belanghebbenden. We betrekken bijvoorbeeld overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers.
3. Flexibel en innovatief
Een flexibele mindset en innovatieve oplossingen genieten de voorkeur. Doorbreek traditionele silo’s en bureaucratische structuren voor het beste resultaat.
4. Resultaatgericht
De focus ligt op het behalen van concrete en meetbare resultaten. Die moeten bijdragen aan het oplossen van de maatschappelijke opgave die het uitgangspunt vormt.
5. Adaptief als dat nodig is
Het proces is dynamisch, dus vraagt mogelijk om adaptief management. Er is ruimte om te experimenteren, te leren en bij te sturen als de situatie daar om vraagt.
Aan de slag: hoe werken gemeenten en provincies opgave gericht?
Opgave gericht werken is heel gebruikelijk binnen de publieke sector, bijvoorbeeld bij gemeenten, provincies en de rijksoverheid. Zo pak je complexe en sectoroverstijgende vraagstukken aan, vanuit verschillende disciplines.
Breng een breed team samen, om onderling bruggen te slaan. Houd er ondertussen rekening mee dat dit vraagt om een cultuurverandering binnen de organisatie. Vooral openheid, samenwerking en flexibiliteit vormen belangrijke pijlers. Dat biedt uiteindelijk voordelen voor zowel de organisatie als voor de concrete maatschappelijke opgave.
Voorbeelden van opgave gericht werken bij gemeenten
Benieuwd hoe dat in de praktijk uitpakt? We delen drie interessante voorbeelden.
Gemeente Hollands Kroon: voorbeeld van opgave gericht werken
De gemeente geldt als een uitstekend voorbeeld van opgave gericht werken. Centraal staan vooral persoonlijk leiderschap en het verbinden van vragen uit de opgave met kwaliteiten van individuen in de organisatie.
De toegevoegde waarde ontstaat dankzij co-creatie, met gelijkwaardige partners. Het gaat om burgers en om ketenpartners. Samen kijken zij van ‘buiten naar binnen’. De opgave staat daarbij steeds centraal, dus boven de eigen visie, strategie, het organisatiebestuur en de cultuur.
Deze aanpak wordt op allerlei uitdagingen (opgaven) toegepast, en is daarmee onderdeel geworden van de wijze waarop de gemeente werkt.
Gemeente Alphen aan den Rijn: datagestuurd werken
De gemeente gebruikt ‘datagestuurd werken’. De combinatie van partners voor Big Data, GIS en andere technieken helpt om opgavegericht aan de slag te gaan met maatschappelijke uitdagingen die er liggen.
Een belangrijk doel van de aanpak is om de periode tussen het begin en de eerste implementatie te verkorten. Dat lukt, bijvoorbeeld dankzij prototyping. Het lukt op die manier om sneller tot de eerste resultaten te komen, waarna verdere ontwikkeling soepeler verloopt.
De combinatie van data met opgave gericht werken zorgt voor een duidelijk doel, dat maatschappelijke relevantie heeft. Op die manier brengt de gemeente meerdere disciplines bij elkaar, om samen met de uitdaging aan de slag te gaan.
Provincie Zuid-Holland: niet meer vanuit afdelingen
Ten slotte staat de provincie Zuid-Holland bekend om het opgave gericht werken, zoals ook veel gemeenten dat doen. De provincie heeft het doel om niet meer vanuit de verschillende afdelingen te werken.
In plaats daarvan bepaalt de maatschappelijke opgave welke mensen binnen de organisatie worden aangehaakt. Het concrete doel is om de acht ambities uit het vorige coalitieakkoord zo goed mogelijk uit te voeren. Dat vraagt om een flexibele en wendbare organisatie, waar het opgave gericht werken goed bij past.
De provincie richt zich op uiteenlopende opdrachten, die variëren van het aanleggen van wegen tot het onderhouden van erfgoed. Het is steeds de bedoeling om minder per afdeling of per sector te werken. In plaats daarvan staat de opgave centraal, om daar gezamenlijk mee aan de slag te gaan.
Inclusieve, efficiënte en effectieve benadering
Opgave gericht werken creëert een benadering die meer inclusief, efficiënt én effectief is. Het zijn die belangrijke voordelen van de aanpak.
Door verschillende disciplines, sectoren of afdelingen te betrekken lukt het om vanuit meerdere perspectieven naar de uitdagingen te kijken. De focus op de concrete opgave maakt de aanpak vervolgens efficiënt en effectief. Het flexibele karakter biedt de mogelijkheid om gaandeweg te leren, te verbeteren en samen meer voor elkaar te krijgen. Onderaan de streep helpt het gemeenten en provincies om op een gerichte wijze aan de slag te gaan met wat de werkelijke uitdaging is.
Opgave gericht werken: voor gemeenten en provincies
Wil je met jouw gemeente, provincie of binnen een andere instelling of organisatie opgave gericht werken? Wij hebben de kennis, ervaring en specifieke expertise. Vertel ons over jullie uitdaging, dan gaan we er graag samen met jullie mee aan de slag.